megjelenítése / elrejtése menü

  Ce este curentul nominal?

  Răspuns:


  Curentul nominal este valoarea curentului electric care circulă prin dispozitiv în timpul consumului normal. Dacă apar avarii, cum ar fi un scurtcircuit, dispozitivul va circula mai mult curent decât nominal și ar putea duce la arderea electronica. La fel ca și curentul electric, este dat în amperi (A).

  Pentru cele mai multe ventilatoare de uz casnic curent nominal evaluat în ordinea sutimi sau zecimi de amperi, cel mai adesea în jurul valorii de 0,1A. Cu excepție ventilatoarele cu tensiunea de 12V, unde pentru a asigura performanțe suficiente, este necesar ca valoarea curentului nominal cu ordine de mărime să fie mai mare decât ventilatoarele convenționale, adică aproximativ 1,5A.

  Valoarea nominală a curentului, împreună cu intrarea de putere, este, de asemenea, un factor decisiv în alegerea unui regulator de turație adecvat, care trebuie dimensionat astfel încât să reziste și să controleze puterea și curentul. La fel de importantă este și valoarea curentului minim sub care dispozitivul nu poate fi controlat.

  De exemplu, pentru a controla viteza unui ventilator axial industrial Dalap RAB TURBO 450, al cărui curent nominal este 1,2A, poate fi utilizat un regulator de turație cu întrerupător 300W, deoarece acesta poate controla curent de până la 1,5A. Totuși, pentru a controla ventilatorul Dalap RAB TURBO 500 ușor mai puternic, care are un curent nominal de 1,9A, acest regulator de turație nu mai este suficient, iar utilizarea acestuia ar putea provoca arderea dispozitivului. Prin urmare, este necesar să alegeți un regulator de turație cu gamă mai mare de curent controlat, cum ar fi regulator de turație cu întrerupător 520W, care este capabil să controleze curentul până la 2,5A.