megjelenítése / elrejtése menü

  Cum conectați corect ventilator cu senzor de umiditate și timer

  Dificultate: Mai complex

  https://www.ventilatory.cz/img/icon/narocnost-time.png Timp: Începător: 20 min. / Avansat: 14 min. / Expert: 8 minute

  Răspuns:

  https://www.ventilatory.cz/projekt/public/mutace/souborovy_system/poradna/domovni_ventilatory/s_hygrostatem/ventilator_quiet.pngRadiální ventilátor do koupelny s čidlem vlhkosti a časovým doběhemhttps://www.ventilatory.cz/projekt/public/mutace/souborovy_system/poradna/domovni_ventilatory/s_hygrostatem/ventilator_iFAN.png

  !!! Acest manual este doar informativ, produsul trebuie instalat întotdeauna de către o persoană calificată (electrician) !!!

  Înainte de a începe conectarea ventilatorul este necesar să, deconectați sursa de alimentarea cu energie electrică!

  Ventilatorul standard este conectat cu ajutorul unui bloc terminal (vezi Fig. 1). În cele mai multe cazuri, trei, uneori două fire sunt conduse în afara peretelui. Fiecare ar trebui să aibă o culoare diferită, depinde dacă este vorba despre o instalație electrică nouă sau veche. Cel mai adesea putem vedea la cablurile electrice mai noi conductor de culoare negru sau maro, le vom nota cu literă majusculă L (faza). Culoarea celui de-al doilea conductor ar trebui să fie albastru, dar ne putem întălni și cu culoarea verde-galben, pe care o notată cu litera N (nul). Conductor verde-galben este folosit pentru împămăntare, care nu se folosește la aceste tipuri de ventilatoare.

  În schemele electrice, de multe ori ne întâlni cu aceste litere, vom explica importanța lor. Litera L va fi denumită „fază”, iar litera N va fi „nul”. În schemele ventilatorului, aceste litere sunt întotdeauna indicate fie direct pe blocul terminal, sau sunt ștanțate pe corpul plastic al ventilatorului.

  Asigurați-vă că cablurile sunt deconectate de la rețeaua electrică 230V / 50Hz, de exemplu, pârghia întrerupătorului este îndreptată în jos și semnalul OFF este afișat. Apoi putem trece la conectarea ventilatorului.

  Conectarea acestor tipuri de ventilatoare nu diferă semnificativ de conectarea ventilatoarelor standard fără funcții suplimentare. Singura mică diferență este că există o borna suplimentar pe blocul terminal pentru conectarea unui alt fir notat LT. Acesta este borna, care este responsabil de controlul comutatorului de timp. Pentru aceste ventilatoare avem 3 borne L, N, LT (vezi Fig.).

  Pentru aceste tipuri de ventilatoare avem, la alegere din două posibilități de conectare. Putem folosi numai funcția senzorului de umiditate sau, și conectare timer. Ambele funcții sunt interconectate.

  Când firele sunt în mod normal conectate la borna L (faza) (vezi Fig. 2) și N (nul) (vezi Fig. 3), ventilatorul funcționează în modul de detectare a nivelului de umiditate. Dacă nivelul de umiditate depășește limita stabilită, ventilatorul va porni și va ventila zona până când, senzorul detectează scădere a umidității sub limita stabilită sau, până la ciclul de timp stabilit nu expiră.

  Dacă extindem conectare cu borna LT (vezi Fig. 4), ventilatorul va porni chiar dacă nivelul de umiditate este constant. În acest caz, pornește funcția timer când ventilatorul funcționează atăta timp cât este stabilit de setare (de obicei 2 - 30 min.).

  Conectarea ventilatorului: în caz dacă sunt disponibile 3 coductori, conectați la bona L și N conform instrucțiunilor anterioare și, la borna LT conectați firul de culoare închisă - negru, maro, gri. ATENȚIE: nu conectați niciodată firul verde-galben sau albastru !!!

  Problemă mai mare apare atunci, când avem doar doi conductori de alimentare (adică faza L și N nul). În acest caz, trebuie să „creați” conductorul de fază. Această problemă poate fi rezolvată cel mai bine prin instalarea unui întrerupător separat (buton) pentru ventilator, unde conectăm faza L la alimentare. Din același loc conducem un alt fir, care va continua ca faza L la ventilator. Conduceți firul LT de la ieșirea întrerupătorului și conectați-l la borna LT a ventilatorului (vezi Fig. 4). Conductorul nul N continuă direct la borna N a ventilatorului.

  La conectarea ventilatorul pentru test („pe masă“), conectați la borna faza L și borna N - nul de lucru. Borna LT - rămâne neconectat deocamdată (comanda pentru timer extern). În timpul încercării testului, setăm timerii T și H în pozițiile, T la valoarea minimă (2 minute) și, H la maxim (90% umiditate relativă). ATENȚIE: Setăm timerii foarte sensibil pentru a preveni ruperea rotiței de control !!! După conectarea ventilatorului alimentării cu energie electrică, ar trebui imediat să pornească și, după aprox. 2 minute ar trebui să se oprească. Să încercăm să respirăm pe senzorul de umiditate (un mic cub negru peste care este întins fir) (vezi fig. 4), ca și cum am vrea să aburim oglindă de baie. Dacă aveți ventilatorul conectat corect, ar trebui să pornească - higrostatul funcționează perfect. Apoi este suficient să setați timer H la valoarea de lucru necesară, la care dorim ca ventilatorul să pornească. Îl poți testa în același mod.

  Borna LT este folosită pentru pornirea externă a ventilatorului fără senzor de umiditate (asta înseamnă că numai funcția timer este activă care, începe numărătoarea inversă după deconectarea tensiunii de la acestă borna). În practică, acest lucru înseamnă că, de exemplu, intrați într-o cameră, aprindeți lumina și în același timp ventilatorul pornește, ieșiți din camera, stingeți lumina și ventilatorul continuă să funcționeze în funcție de timpul setat.

  Zapojení ventilátorů s časovačem a hygrostatem č. 1Zapojení ventilátorů s časovým doběhem a hygrostatem č. 2Zapojení ventilátorů s časovačem a čidlem vlhkosti č. 3Zapojení ventilátorů s vlhkostním čidlem a časovým spínačem č. 4

  Categoria de consultații

  Cum funcționează?

  Instalarea corectă

  Dicționar de termeni

  Calculator pentru alegerea potrivită a ventilatorului