megjelenítése / elrejtése menü

  Cum să conectați corect ventilatorul cu comutator de timp?

  Dificultate: Mai complex

  https://www.ventilatory.cz/img/icon/narocnost-time.png Timp: Începător: 15 min. / Avansat: 9 min. / Expert: 5 minute

  Răspuns:

  Ventilatorul standard este conectat cu ajutorul unui bloc terminal (vezi Fig. 1). În cele mai multe cazuri, trei (uneori două) fire sunt conduse în afara peretelui. Fiecare ar trebui să aibă o culoare diferită, depinde dacă este vorba despre o instalație electrică nouă sau veche. Cel mai adesea putem vedea la cablurile electrice mai noi conductor de culoare negru sau maro, le vom nota cu literă majusculă L (faza). Culoarea celui de-al doilea conductor ar trebui să fie albastru, dar putem vedea și culoarea verde-galben, pe care le notată cu litera N (nul).

  https://www.ventilatory.cz/projekt/public/mutace/souborovy_system/poradna/domovni_ventilatory/s_casovacem/ventilator_dalap_grace.png

  În schemele electrice, de multe ori ne întâlni cu aceste litere, vom explica importanța lor. Litera L va fi denumită „fază”, iar litera N va fi „nul”. În schemele ventilatorului, aceste litere sunt întotdeauna indicate fie direct pe blocul terminal, sau sunt ștanțate pe corpul plastic al ventilatorului.

  https://www.ventilatory.cz/projekt/public/mutace/souborovy_system/poradna/domovni_ventilatory/s_casovacem/ventilator_dalap_bfa.png

  Asigurați-vă că cablurile sunt deconectate de la rețeaua 230V / 50Hz, de exemplu, pârghia întrerupătorului este îndreptată în jos și semnalul OFF este afișat. Apoi putem trece la conectarea ventilatorului.

  Ventilátor s automatickou žaluzií a časovým doběhem Dalap LV

  Conectarea acestor tipuri de ventilatoare nu diferă semnificativ de conectarea ventilatoarelor standard fără funcții suplimentare. Singura mică diferență este că există o borna suplimentar pe blocul terminal pentru conectarea unui alt fir notat LT. Acesta este borna, care este responsabil de controlul comutatorului de timp. Pentru aceste ventilatoare avem 3 borne L, N, LT (vezi Fig. 1).

  De exemplu, comutatorul de timp funcționează după cum urmează: ventilatorul este conectat la întrerupătorul de lumină (de obicei în baie), după intrarea în încăpere, lumina se aprinde și în același timp și ventilatorul. După ieșirea din încăpere stingem lumina și, în acest moment funcția comutatorului de timp este activată. În funcție de perioada de timp setată la comutatorul de timp, ventilatorul se oprește automat în interval de la 2 - 30 de minute (în funcție de setare).

  Conectarea comutatorului de timp: dacă sunt disponibile 3 coductori, conectați la bona L (vezi Fig. 2) și N (vezi Fig. 3) și, conform instrucțiunilor anterioare borna LT (vezi Fig. 4) conectați firul de culoare închisă - negru, maro, gri. ATENȚIE: nu conectați niciodată firul verde-galben sau albastru !!!

  Problemă mai mare apare atunci când, avem doar doi conductori de alimentare (adică faza L și N nul). În acest caz, trebuie să „creați” conductorul de fază. Această problemă poate fi rezolvată cel mai bine prin instalarea unui întrerupător separat (buton) pentru ventilator, unde conectăm faza L la alimentare. Din același loc conducem un alt fir, care va continua ca faza L la ventilator. Conduceți firul LT de la ieșirea întrerupătorului și conectați-l la borna LT a ventilatorului (vezi Fig. 4). Conductorul nul N continuă direct la borna N a ventilatorului.


  !!! Acest manual este doar informativ, produsul trebuie instalat întotdeauna de către o persoană calificată (electrician) !!!